Nutidens träning med hemmagym

Nutidens träning med hemmagym

Förr var ett hemmagym nästan bara något för rika eller träningsproffs, men idag finns intresset även hos den breda massan. Alla har givetvis inte plats med ett hemmagym, men har man flera rum i hemmet kan det kanske vara värt att avsätta ett till ett hemmagym. Alternativt att välja smidigare träningsmaskiner som inte tar upp ett helt rum. Nu för tiden kan det vara hektiskt och svårt att få in gymmet i schemat några gånger i veckan, även om man skulle vilja träna så ofta. Det tar tid att ta sig till och från gymmet, och direkt efter jobbet kanske man inte orkar och väl hemma säckar man lätt ihop och orkar inte ge sig ut igen. I dessa tider är det även bra att vistas mer i hemmet och gymmet kanske inte längre känns lika lockande. Någon form av hemmagym kan vara en väldigt bra lösning som inte behöver bli särskilt dyr, och i synnerhet inte om man jämför med gymkostnader och transportkostnader dit och hem.

Val av träningsmaskiner

Det finns många olika typer av träningsmaskiner, och vad som passar är väldigt individuellt beroende på vilken träning man gillar och vilka resultat man är ute efter. Pris, kvalitet och utrymme är något som också bör övervägas innan man börjar köpa träningsmaskinerna. En prisvärd och kvalitativ träningsbänk kan ha olika funktioner och finns även som hopfällbar om man inte vill att den ska ta så mycket plats när den inte används. Där finns även andra träningsmaskiner som till exempel bänkpressar och multigym. För den som önskar mer motion och kondition kan en motionscykel eller ett löpband även vara en god idé. Dessa brukar också finnas i hopfällbara modeller så även om man har ett litet hemmagym kan man fälla ihop de maskiner man inte använder och endast ha den aktuella utfälld när man tränar. Eftersom flera träningsmaskiner finns som hopfällbara kan det även vara en bra idé att införskaffa sin favoritmaskin även om man inte har ett dedikerat hemmagym.

Extra träningsutrustning

Ett hemmagym kan bestå av mycket mer än bara de större träningsmaskinerna. En träningsmatta är bra att ha hemma oavsett om man tränar styrketräning, yoga eller pilates. Styrketränar man mycket är det givet med hantlar, benhantlar och möjligen en kettlebell eller medicinboll hemma. Tränar man pilates finns det många redskap som inte tar mycket plats och som man kan använda till många olika övningar. Exempelvis ett pilateshjul, en cirkel eller liten boll. För övrig träning ger ett hopprep effekt på både muskler, kondition och koordinationsförmåga. En träningsboll tränar balans, kontroll och bålstyrka, och kan även vara en extra träning när man ändå sitter och tittar på tv eller arbetar vid skrivbordet. Träningsband finns i olika varianter och går att använda till olika kroppsdelar och typer av muskelträning.

Det finns således mycket att välja mellan när man ska inreda ett hemmagym, så det är viktigt att man planerar och tänker igenom vad man vill uppnå. En av de främsta fördelarna med hemmagym är att man slipper åka i väg för att träna, men eftersom disciplinen sätts på prov kan det vara bra att börja inreda i mindre skala.