Träning är en viktig del i din helhetshälsa

Träning är en viktig del i din helhetshälsa

Allt hänger ihop, både kroppen och själens hälsa. Det är viktigt att du tränar, äter rätt mat, skrattar och lyssnar på kroppens alla signaler för en god hälsa. Friska tänder är också en viktig del av hela kroppens hälsa. Det finns forskning som visar att exempelvis små infektioner och problem med tandköttet kan öka risken för vissa livsstilssjukdomar som diabetes och luftvägssjukdomar. Genom att ta hand om din mun och tänder har du bättre förutsättningar att hålla dig frisk länge. Ilningar i tänderna är ett vanligt problem men som går att få bukt med genom att bland annat skydda emaljen.

Om tänderna är friska mår du bra

Om du har ilningar i tänderna kan det vara ett tecken på karies, frätskador inflammationer eller sprickor i tänderna. Ilningar i tänderna är ofta en signal om att något i din mun inte står helt rätt till. För att inte få större problem med din munhälsa är det viktigt att få rätsida på ilningarna i tänderna. Det finns bra produkter som du kan använda dig av för att skydda emaljen på tänderna. Du kan även uppsöka en tandläkare eller tandhygienist för att få bra råd och kontrollera dina tänder.

Sömn är viktigt för dina träningsresultat

Att ta hand om dina tänder och din kropp är viktigt för ditt mående. Kroppen tar du bland annat bra hand om genom träning. Försök att hitta en eller flera träningsformer som du gillar för att träningen ska bli lättare att genomföra. För att få ut bra effekt av träningen är det viktigt att sova ordentligt. Att sova åtta timmar per natt är ett bra riktmärke. Om du tränar hårt kan du behöva sova mer. Att sova är även gynnsamt för din hälsa i stort.

Ät något efter träningen

Direkt efter du har tränat är det bra att fylla på med energi. Det räcker med något litet, då klarar du dig någon timme innan du ska äta ett större mål. Försök att undvika söta saker som kan vara mindre gynnsamma för tänderna. Tänk på att lägga träningen på din nivå och som passar in i ditt liv. Det är en förutsättning för att du ska kunna träna regelbundet.